,,De onzekerheid houdt aan en er zijn voldoende ingrediënten voor een slappe handelsdag. Het blijft spannend wat er gaat gebeuren, maar we moeten nog een maand wachten op de Griekse verkiezingen. In Amsterdam zet SNS Reaal de daling voort. Daar blijft weinig van over. ASMI klimt daarentegen verder op een mogelijke opsplitsing van het bedrijf”, aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 294,84 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent tot 479,29 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden 0,8 en 0,7 procent. Parijs klom 0,6 procent onder aanvoering van de Franse banken Crédit Agricole en Société Générale.
Griekse politieke crisis
De zorgen over de Griekse politieke crisis dreven ook de rentes op Spaanse en Italiaanse leningen verder op. Investeerders vrezen dat Spanje en Italië de volgende slachtoffers van de crisis kunnen gaan worden.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de nieuwe Franse president François Hollande willen dat Griekenland de euro houdt. Ze reageerden op de groeiende vrees dat Griekenland de euro verlaat na de komende parlementsverkiezingen. Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) liet weten dat het fonds ,,technisch voorbereid” moet zijn op een vertrek van Griekenland uit de eurozone.
PostNL
In de AEX voerde PostNL de dalers aan met een min van 2,25 procent. SBM Offshore herstelde van een eerder koersverlies en klom 3,1 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie boekte in het eerste kwartaal minder omzet dan verwacht. Beleggers zijn echter tevreden dat SBM voor 2012 blijft rekenen op een omzet van circa 4 miljard dollar.
Bank en verzekeraar SNS Reaal behoorde tot de grootste dalers in de MidKap met een verlies van 2,5 procent tot 1,20 euro. Chipmachinefabrikant ASMI was de sterkste klimmer met een winst van ruim 7 procent. Volgens analisten van Rabobank is de kans dat ASMI zijn activiteiten opsplitst toegenomen, nu oprichter en grootaandeelhouder Arthur Del Prado heeft gezegd dat hij zich daar niet langer tegen zal verzetten.
De euro was 1,2715 dollar waard, tegen 1,2765 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de ochtend onder de 1,27 dollar. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,7 procent tot 92,39 dollar per vat en Brentolie werd 1,1 procent goedkoper op 111,03 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl